Andijvie en nog eens andijvie

Als Herenboer in spé kun je er maar beter alvast aan wennen: in het seizoen groeit er veel van hetzelfde. In mijn groenten abonnement zat de afgelopen vier weken vier keer krulandijvie. Andijviestamppot en salade met andijvie hadden we al gemaakt. Daarom bij deze een lekker Italiaans recept waarin je veel andijvie kwijt kunt. Het is mijn variant op een recept van de onvolprezen Antonio Carluccio en je kan het maken met krulandijvie, gewone andijvie, raapstelen, snijbiet of spinazie.

 

Pasta con scarola

Ingrediënten (2 personen)
 • 1 krop (krul)andijvie, gewassen en in grove stukken gesneden
 • 3 knoflooktenen, in plakjes
 • olijfolie
 • 5 rijpe tomaten
 • 1 verse rode peper, fijngehakt (evt te vervangen door een halve tl chilivlokken)
 • scheutje rode wijn of rode wijnazijn
 • 50 gr geraspte parmezaanse kaas of pecorino
 • 150 gr (volkoren) pasta
 • zout, peper
 • Bereiding

  Snij de tomaten kruislings in en dompel ze een paar seconden onder in kokend water. Daarna kun je ze gemakkelijk ontvellen. Snij de tomaten in blokjes. Doe de knoflook in een ruime pan met de olijfolie en bak ze op laag vuur, zonder dat ze bruin worden. Voeg de tomaten en rode peper toe en bak zachtjes totdat de tomaten uit elkaar vallen. Voeg dan de rode wijn of de wijnazijn toe en de andijvie. Laat 10 minuten smoren op laag vuur totdat de groenten geslonken en zacht is. Kook intussen de pasta in een pan met gezouten water beetgaar. Maak de andijvie op smaak met peper en zout. Voeg de pasta toe aan de groenten en bestrooi met de geraspte kaas.

  Deel dit bericht: