Nieuwsbrief juni 2023

Beste (aspirant-)leden van de Coöperatie Hovense Herenboeren,

 

Het is alweer de maand juni, de droogte en de transitie die onze landbouw moet doormaken staan volop in het nieuws. Een goed moment om weer even stil te staan bij ons initiatief en nieuws en ideeën met jullie te delen.

 

In deze nieuwsbrief:

·       Onze community dag op 30 september a.s., noteer die datum alvast!

·       Update over presentatie van landschapsarchitectenbureau ZUS over de toekomst van de Wielewaal/het Stadsbos 040, waar wij als Hovense Herenboeren heel graag een plek zouden willen krijgen;

·       Ons initiatief “de Buitencirkel”, voor leden die zin hebben in iets te doen maar geen vaste verplichting willen;

·       Link naar een inspirerende podcast van de Correspondent met Geert van de Veer, oprichter van de Herenboeren;

·       En een aantal handige apps voor een zomerse dag.

 

Community dag 30 september a.s.

Op zaterdag 30 september houden we onze vierde community-dag. Jullie zijn allen van harte uitgenodigd. Onze community dagen zijn gericht op elkaar beter leren kennen, gezelligheid en iets leren over onze gezamenlijk interesse.

Op 30 september brengen we een bezoek aan het voedselbos met dorpsmoestuin in Vessem. Dit initiatief is onderdeel van het project Dorp aan de Beek en bestaat uit een voedselbos en natuurakkers waarop voedsel wordt verbouwd op basis van permacultuur. Dat betekent dat er bij voorkeur vaste planten staan, niet wordt gespit en geen drijf- of kunstmest of chemische middelen worden gebruikt.

Plan is om in de ochtend een bezoek te brengen aan het voedselbos waar we een rondleiding krijgen met uitleg. Aansluitend maken we een wandeling door het Dal van de Kleine Beerze en sluiten we af met koffie bij de Spekdonken. Noteer 30 september dus alvast, exacte tijd en verder info volgt.

 

 

 Wielewaal/Stadsbos 040

Op donderdag 8 juni was de Stadsbosdag op de kinderboerderij in het Philips van Lenneppark. Hier presenteerde landschapsarchitectenbureau Zus drie visies voor de toekomst van het stadsbos waar wij uiteraard graag zouden willen landen. Er werden drie scenario’s geschetst en uitgewerkt met mogelijke ideeën: “ de iconische landgoederen”, “het bospark” en “het ecopark”. Bij ieder scenario was er een mogelijkheid voor ons als Herenboeren om te kunnen landen en we werden ook her en der genoemd als mogelijk idee. Het was een positieve middag, heel informatief en we zijn goed in beeld. Het blijft een spannend en langdurig proces, maar wel hoopgevend. Uiteraard blijven wij dat allemaal goed volgen.

De Buitencirkel

We merken regelmatig dat er leden zijn die graag iets zouden willen bijdragen aan onze coöperatie maar dat er soms ook onduidelijkheid is over wat mogelijk is. Of dat leden graag iets willen doen, maar zonder verplichting om ergens langer aan vast te zitten. Daarom hebben we de Buitencirkel bedacht, een mogelijkheid voor die leden en belangstellenden die dat willen om samen koffie te drinken om elkaar beter te leren kennen, te verkennen of er iets is waaraan je mee zou willen doen of gewoon om de gezelligheid, omdat wij onze leden waarderen en met alles blij zijn. De eerste keer is op zaterdag 15 juli om 10.00 uur bij het Pannenkoekenhuis in de Philips Fruittuin. We zijn een groeiende en ontdekkende organisatie en er is volop te doen. Misschien heb je na zo’n koffiedate een beter beeld van wat ons bezighoudt en komt er een moment komt dat je actief wil worden, maar dat hoeft niet.

 

Podcast met Geer van der Veer

Lex Bohlmeijer maakte voor De Correspondent een inspirerende podcast van 1,5 uur waarin Geert van der Veer, oprichter van de Herenboeren ons prachtig meeneemt in zijn missie voor een beter voedsel systeem, zeker de moeite waard om te beluisteren: podcast Geert van der Veer.

 

Natuur-apps

Wie het leuk vindt om en een betere planten- en dierenkennis te krijgen maar meteen ook een bijdrage wil  leveren aan het vastleggen de stand van zaken van van onze biodiversiteit kan met de apps Obsidentify en Plantnet aan de slag. De apps werken simpel en het zorgt er voor dat je direct de naam weet van je plantje. Tevens lever je een bijdrage aan het vastleggen van je waarneming waardoor het onderzoeksteam meer gegevens krijgt over de stand van onze biodiversiteit.

 

Tot slot

Op 20 juni houden wij weer een informatiebijeenkomst, deze keer voor de Rotary in Veldhoven. Onze vorige bijeenkomst in de bibliotheek Veldhoven heeft ons ledenaantal weer met 4 doen stijgen! Op naar de 60 leden!

Namens ons allemaal een goede zomer gewenst en tot 15 juli bij de koffiedate en/of 30 september op onze vierde community dag!

 

Katrien Verberne, voorzitter

 

 

Deel dit bericht: