Wie zijn wij?
Wie zijn wij?
De coöperatie Hovense Herenboeren bestaat uit een bestuur en een betrokken groep kartrekkers. Hieronder stellen we ons aan u voor.
Katrien Verberne
voorzitter
Zolang als ik me al kan herinneren ben ik oprecht verwonderd over de schoonheid van de natuur, de verwondering over een eerste hommel in het voorjaar tot een harde windhoos in de winter. Dankzij de omgeving waarin wij wonen voelen wij ons beschermd, kunnen wij leven, ademen en genieten van elkaar. Deze basis van ons bestaan moeten we koesteren. Gedurende de afgelopen jaren maak ik mij meer en meer zorgen over onze aarde en de omgeving waarin wij leven. Het concept van de Herenboeren zorgt dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan een betere omgang met ons leefmilieu.
Herenboeren boert natuurinclusief en houdt rekening met elkaar. Herenboeren levert gezond, lekker en verantwoord eten dat je op een gezellige gezamenlijk manier produceert waarbij je een ‘kleine’ maar zeker belangrijke bijdrage levert aan een betere leefomgeving. Zodoende stop ik graag mijn energie in het opzetten van de mooie Hovense herenboerderij en het allerliefste nog veel meer herenboerderijen in Brabant en omgeving.
Marieke Gisberts
secretaris
Binnen het bestuur van de Hovense Herenboeren zorg ik voor de interne organisatie en communicatie. Ik woon in Meerhoven, studeer duurzame ontwikkeling en ecopsychologie en geef met veel plezier natuuronderwijs aan groep 5/6.
Gezonde en duurzame voedselvoorziening is een thema waarmee ik al een hele tijd bezig ben. Een Herenboerderij is een hele mooie manier om te komen tot een plantaardigere en diervriendelijkere voedselvoorziening, in balans met de natuur.
Want wat de natuur voortbrengt is geweldig. Als we de natuurlijke kringlopen een handje helpen en ons samen inzetten voor een eerlijk voedselsysteem, kunnen we allemaal nog lang genieten van al dat moois en lekkers.
Inge Kapteijns
bestuurslid
Verknocht aan groen en landschap, betrokken bij de verduurzaming van landbouw en geïnspireerd door het Herenboeren-initiatief in Boxtel.
Wat is er dan mooier dan om met gelijkgestemden een boerderij op te richten in je eigen woonomgeving?
Ik ben opgegroeid als hoveniersdochter aan de rand van Veldhoven, heb ‘groene’ opleidingen gevolgd in Boskoop en Wageningen en ben ik op mijn 30ste weer in Veldhoven komen wonen.
Ik geniet ervan om naar buiten te gaan, maar mis een plek om lokaal geproduceerd voedsel te kopen. Met het Hovense Herenboeren initiatief gaat deze droom werkelijkheid worden.
Jan Gijsbers
penningmeester
Ik ben Jan Gijsbers. Ik ben al enkele jaren met pensioen. Ik heb een technische achtergrond en ben werkzaam geweest in de arbeidsomstandigheden, met name ook in de landbouw. Mijn hobby’s zijn o.a. tuinieren, klussen, wandelen en krant en tijdschriften lezen.
Ik wil graag herenboer worden om drie redenen. Ik denk dat, als we zo door gaan met het uitputten van de aarde, er voor ons nageslacht geen gezonde bodem meer overblijft om voldoende voedsel van goede kwaliteit te produceren. In de tweede plaats vind ik de manier waarop wij in de intensieve veehouderij met dieren omgaan onacceptabel. En verder houd ik van lekker eten en de intense smaak van pure onbewerkte producten.
Als penningmeester wil ik mijn steentje bijdragen aan onze Hovense Herenboerderij.
Leoniek van der Hoorn
kartrekker grond
Ik ben Leoniek van der Hoorn, ik woon met mijn man en twee tiener zonen in Veldhoven. Bij de gemeente Veldhoven werk ik als beleidsmedewerker duurzaamheid.
Jarenlang was dat alleen of met twee personen, maar inmiddels werken we binnen de gemeente met z’n twaalven aan dit onderwerp: er is veel te doen binnen de energietransitie. Binnen het team richt ik me nu vooral op huishoudelijk afval en laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Privé houden we veel rekening met duurzaamheid. We hebben in Huysackers een gasloze houtskelet woning neergezet. Hierin zit een bodemwarmtepomp voor koelen en verwarmen en natuurlijk heel veel zonnepanelen voor de elektriciteit voor o.a. de inductiekookplaat en ons elektrisch vervoer. Bij het boodschappen doen let ik veel op biologische teelt, maar ook uit welke land het product komt: liefst zo min mogelijk ver weg. Daarom vind ik het concept van de Herenboeren zo geweldig, dat je weet dat je eten van dichtbij komt, niet bespoten is en met de seizoenen mee gaat. Heel goed om weer binding te hebben met de herkomst van je eten, want veel mensen zijn die binding kwijt. Binnen de Hovense herenboeren probeer ik te helpen door gebruik te maken van onze contacten in Veldhoven om zo verder te komen met het vinden en krijgen van grond en het werven van nieuwe leden.
Mark van Ooijen
kartrekker communicatie
Ik ben Mark van Ooijen. Vanuit mijn marketing en sales achtergrond bestaat een boom vooral uit de waarde van hout, is een gesneden mango meer waard dan een Elstar appel en koop ik sperziebonen uit Afrika om daar de economie te stimuleren. De achtergrond is er nog wel, maar mijn mens en wereldbeeld is radicaal veranderd. Nu kan ik genieten van de natuur zoals hij is en vind ik lokaal en seizoensgebonden voedsel belangrijk. Ik ben al lid van verschillende “natuur”- organisaties en ik wil nu mijn steentje bijdragen om te zorgen dat wij in Eindhoven-Veldhoven een Herenboerderij mogen bezitten. Wil je meer weten stuur mij een berichtje en het liefst spreken we af in de natuur of
in de door de mens gemaakte natuur-cultuur.
Hans Oerlemans
kartrekker administratie
Als techneut en onderwijsman leek het me interessant om eens te kijken of ik kan bijdragen aan de totstandkoming van een Herenboerderij.
Al enige tijd ben ik enthousiast over initiatieven die de voedselvoorziening menselijker en milieuvriendelijker maken. Daarbij heb ik de overtuiging dat kleinschalige en lokale organisatie van belang is en goede grond de basis is voor het verbouwen van voedsel. In het initiatief van de Hovense Herenboeren zie ik een mooie kans om een actieve rol te spelen. Als groep van enthousiaste kartrekkers kunnen we een klein steentje bijdragen om een mooie wereld over te dragen aan de volgende generaties. Daarom heb ik me meteen als kartrekker aangemeld.
Ik ben 65 jaar, woon in Son en Breugel, gelukkig getrouwd en vader van twee kinderen en opa van een mooie kleindochter. Mijn hobby’s zijn wandelen in de natuur, bakken van desembrood, lezen, muziek luisteren en lekker en gezond koken en eten.
Renilde Steeghs
kartrekker communicatie
Sinds april 2021 woon ik in het prachtige Oirschot. De Herenboeren-beweging volg ik al vanaf het begin en ik heb me dan ook meteen gemeld als kartrekker bij de Hovense Herenboeren. Ik zie de Herenboeren als onderdeel van een ontwikkeling waarin we eerlijk en gezond voedsel gebruiken om positieve veranderingen te bereiken voor onszelf, onze kinderen en onze leefomgeving.
Binnen de groep kartrekkers zorg ik op dit moment voor onze sociale media en website, maar eigenlijk kan ik als vegetarisch/vegan kok haast niet wachten tot we onze eerste oogst en recepten voor de verwerking daarvan met elkaar kunnen gaan delen!
Willem Geerts
kartrekker communicatie
Ik woon in Eindhoven en heb me aangesloten bij de groep kartrekkers van de Hovense Herenboerderij omdat ik het belangrijk vind dat we ons veel bewuster worden dat bodem, natuur, klimaat en onze gezondheid allemaal met elkaar samenhangen.
Toen ik met mijn kinderen bij Herenboerderij Wilhelminapark was mochten ze meteen meehelpen bij het wassen van de wortels. Als die wortels dan vervolgens op je bord liggen smaakt dat heel anders dan wanneer ze uit een zakje van de supermarkt komen.
Betrokken zijn bij wat je eet en hoe dat tot stand komt, daar gaat het voor mij om.